Friday, January 29, 2016

Pakkaspäiviä ja talvisäätä

Viimeisen parin viikon aikana on tehty paljon, ainakin siltä tuntuu. Talvisia pakkassäitä on riittänyt ja kovemmilla pakkasilla tuli oleskeltua enemmän sisällä. Joulun jälkeen kuusi loppiaisena riisuttiin. Lukaistuani artikkelia kuusen hyödyntämisestä piti sitä kokeilla omassakin keittiössä. Poika siis opetteli kirveen käyttöä ja karsi oksat kuusesta. Ne saivat uuden elämän useissa eri kohteissa: osasta neulasia tein kuusisuolaa (haudutettujen liharuokien suolaamiseen erinomaista) ja kuusenoksapedin kalalle. Osa päätyi kotiin antamaan saunalöylyille ihanaa kuusentuoksua ja osa oksista tuvan eteen portaille, havuihin on hyvä pyyhkäistä jalkansa. Tosin havut ovat nyt murusina pitkin pihaa, eiväthän ne kestä remuavia lapsia ja koiria kovin pitkään. 


Kylminä päivinä tuli askarreltua myös sytykeruusuja kananmunakennoista ja kynttilänpätkistä. Sään lauhduttua puuhasimme jäällä ja rantamaisemissa. Jäältä kolattiin luistelukenttä lapsille, koiratkin nauttivat siellä olosta. Elvis innostui jälleen lumijahtiin ja  pomppi riemuissaan jäällä ilmaan heitettyä lunta napsimaan samaan aikaan kun siskonsa vahti puunkarahkaa ja luistelijaa. 


Rantamökki vaikuttaa kunnostuskelpoiselta, joten aloitimme työt raivaamalla rantamökin kulmassa olevia koivuja. Niiden oksat raapivat kattoa, minkä takia katto on vaurioitunut. Poistimme tapettia rantamökin huoneesta paljastaaksemme seiniä täysin. Seinät olivat hyvässä kunnossa suurelta osin tapetin takaa, joten luultavasti vain joitain seinämateriaaleja osasta seinää joudutaan vaihtamaan. Saunamökin terassinkin totesimme ihan kantavaksi ja kävelinkin tällä kertaa sillä. Jää ei näyttänyt yhtään siistiltä sen jälkeen, kun puut oli kaadettu. 


Puunkaadon, luistelun ja pilkkimisen lomassa nautimme nuotiosta rannassa. Toivottavasti nuotiopaikka on sopiva pidemmäksikin aikaa, siihen voisi kerätä keväällä kiviä ympärille ja rakentaa pienen grillauspaikan kesäksi rantamökin kupeeseen. Makkarat paistuivat loimulla hyvin ja samalla tuhoutui raivattua puuta. Pöllipinot odottelevat, että ehdimme väsätä sopivaa telinettä halkojen kuivattamiseksi. Saunan lämmityspuut on siis kaadettu, ei tarvitse kuin kunnostaa sauna ja hakata halot. 


No comments:

Post a Comment