Sunday, January 10, 2016

Kellarin viileydessä


 
Vanhaan maatilaan kuuluu olennaisesti kunnon maakellari. Kamilassa onkin tilava, useiden neliömetrien kokoinen vanha kivinen holvikellari. Kellarin kunnostus on aloitettu kaatamalla osa ympärillä kasvavista puista ja keväällä sama operaatio jatkuu edelleen.

Kellarissa on lähinnä lahonneita hyllyjä, joten uudet on rakennettava. Koska kellarissa säilytetään tänä talvena enimmäkseen kaupasta ostettuja ruokia eikä juurikaan kotitekoisia hilloja tai mehuja, niin päätimme rakennella ensimmäisen hyllykön muovilaatikoiden säilyttämiseen sopivaksi. Muovilaatikoissa on helppo kantaa pirtistä kellariin säilöön kaikki ruokatavarat, jotka eivät siedä pakastumista talon jäädessä kylmilleen.

Kellarin ympäriltä kaatui näppärästi muutamia haapoja, jotka sopivat hyllykön rungoiksi. Kellarin raivaaminen oli haasteellisempaa, koska maa pölyää suunnattomasti eikä talvipakkasella ovea voi juurikaan pitää auki. Kellarin suursiivous odotteleekin siis keväisiä säitä, jolloin oven voi pitää auki ja koko kellarin tuulettaa kunnolla samalla. Tunkkaisuutta kellarissa ei sinänsä ole, koska ilmastointi on rakennettu todella hyvin: katon alla on isot tuuletusaukot. Niihin pitänee hankkia sopivat verkot vielä, jotta hiiret lopettavat kellarijuhlansa. 

Valmiit hyllyt muovilaatikoiden ja vastaavien säilytykseen. 

Keväällä projekti jatkuu siivouksella sekä kunnon hyllyjen rakentelulla, jotta hillopurkeille ja mehuille on säilytyspaikka. Haaveena on myös sopiva hyllykkö viinien säilytykseen, ehkäpä sitä innostutaan kokeilemaan viinin- ja oluenvalmistusta. Katajaista olutta hunajalla makeutettuna olisi mielenkiintoista maistella. Maltaat on jo hankittu, nyt vain odotellaan säiden lämpiämistä oluen käymislämpöihin. 


2 comments:

  1. Komea kellari, me vasta suunnittelemme oman rakentamista kun pihapiirissämme ei sellaista vielä ole.

    ReplyDelete
  2. Meillä on edessä kellarin kunnostaminen, koska jostain pääsee pakkasilmaa liikaa kellariin. Asia onneksi korjaantuu hiirenkolot tilkitsemällä ja poistamalla koivut kellarin katolta sekä maata lisäämällä. Sisäsiivouskin olisi välttämätön tehdä.
    Onnea kellarin rakentamiselle :)

    ReplyDelete