Wednesday, December 16, 2015

Joulukinkun valmistelua

Joulu olisi ensi viikolla. Tai siis on. Aiomme viettää Kamilassa joulun, tosin itseltä jää jouluaatto perheen kanssa väliin tänä vuonna. Ajatuksissa vietän varmasti rakkaimpien kanssa jouluaatonkin, mutta punaisissa vaatteissa tulee joulu päivysteltyä. Korvaukseksi menetyksestä vietämme sitten kaksi jouluaattoa, toisen erillään ja toisen yhdessä. 

Jouluvalmistelu Kamilassa alkoi tänään. Raahasin paikalle autolastillisen kaikkea mahdollista, tosin suurimman osan tilasta taisi viedä kantovesi, koska vieläkään emme ole saaneet lähdekaivojen eristyksiä vaihdettua. Ehkä joulun aikaan senkin ehtii tehdä, kaikki aikanaan. 

Aamulla Kamilassa oli muutama aste lämpimämpää kuin ulkona eikä pakkanen ollut päässyt sisälle. Hiiri sen sijaan oli mellastanut sisällä jälleen kerran. Lattialla oli ympäriinsä sinisiä kaurahiutaleita, epäilemme niiden olevan myrkytettyjä. Hiiri lojui komeron edessä kuolleena, joten se ei enää häiritse meitä. Kissat tulevat jouluksi Kamilaan, joten ehkä hiiriongelma alkaa vihdoin ratketa. 

Jouluun kuuluu sinappi, ehdottomasti. Sain siis idean valmistaa itse sinappia. Helppoa hommaa, tosin ensimmäisellä kertaa hoksaa monta asiaa, jotka kannattaisi tehdä toisin. Kuivat aineet ainakin kannattaa sekoittaa todella huolellisesti ensin, koska sinappijauhe tuppaa kokkaroitumaan ja vispata saa paljon enemmän kuin esivalmisteluissa hoppuilee liiaksi. 

Jouluiseen sinappiin päätin käyttää konjakkia. Onneksi kaapissa sattui olemaan kermaa, koska lukaisin sinapin olevan kovin tujua ilman sitä. Reseptiksi valitsin aika yksinkertaisen reseptin, jotta touhu olisi mahdollisimman vaivatonta. Seuraavaan sinappiin voikin sitten kokeilla laajemmin aineksia. 


Joulusinappi

1 kkp sokeria
1 kkp sinappijauhetta
1,5 kkp kermaa
1/3 kkp kahvia (vahvaa pannukahvia)
2 rkl hunajaa
2 lorausta konjakkia

Sekoita sinappijauhe ja sokeri keskenään, lisää sen jälkeen kerma ja kahvi. Keittele hetken ja lisää hunaja. Maista, lisää makeutta maun mukaan. Kiehauta ja ota pois hellalta. Jäähdyttele vähän aikaa, lisää konjakki. Purkita kauniisti.


No comments:

Post a Comment